Informatika

Informatikai feladatok:

 • A számítógépek átvizsgálása, szoftverek illetve hardverek ellenőrzései.
 • LARKE_1, LARKE_2, LARKE_3 és LARKE_4 wifi hálózat ellenőrzése, esetleges problémák elhárítása.
 • AMSZ2014 (külső iroda) informatikai támogatása, braile nyomtató esetleges üzembehelyezése, valamint számítógépek meghibásodásainak elhárítása, újratelepítése.
 • Graphax, HP, és Samsung nyomtatók, és képolvasók ellenőrzése.
 • DELL Optiplex (Windows Server 2012) folyamatainak felügyelete, karbantartása, és esetleges hiba elhárítása.
 • TÁMOP 1.4.3 dolgozóinak számítógépes felügyelete, hálózatilag.
 • A honlap (www.larke.hu karbantartása, tartalom feltöltése)
 • Szervízes feladatok, esetleges számítógép hardver meghibásodásának ügyintézése.
 • Informatikai munkaszervezések elvégzése.
 • Kamera rendszer, és biztonsági rendszer szoftveres felügyelete. (folyamatban...)
 • Belső és külső hálózatok felügyelete.
 • VPN, és telefon vonal kiépítésének felügyelete.
 • A szerver közösmeghajtójának jogosultságainak kezelése.
 • Vezetékes, és vezetéknélküli (felhő) hálózat üzemeltetése Datacenter környezetben.
 • Rendszer paraméterek készítése, elemzések, jelentések, munkanaplók készítése.
 • Számítógép monitorok tesztelése, javítása.
 • IT biztonsági elemzés készítés.
 • Kliens oldali tűzfalak távoli konfigurálása.
 • Akadálymentesítés látássérültek szempontjából.
 • Számítógépes rendszerek szoftveres telepítése.
 • Videó-, audió eszközök ellenőrzése, beüzemelése.
 • Projektorok beüzemelése, ellenőrzése.

  Figyelem! Oldalunk jelenleg fejlesztés alatt áll. Kérjük a honlapunkra látogatókat, véleményeikkel, javaslataikkal segítsék az újításokat!

  A LÁRKE alkalmazásában lévő informatikus vállalja az egyesület tagjaitól, külsős, A közép- dunántúli régión belüli, látássérült felhasználóktól érkező számítástechnikai javítások „KISZÁLLÁSOS” LÁRKE céges kisbusszával való elvégzését. Szoftveres, illetve hardveres karbantartások, helyszíni infokommunikációs tanácsadás, betanítás stb.
   

 Informatikai szolgáltatásaink látássérülteknek, és ügyfeleinknek:

 • Operációs rendszer feltelepítése, és üzembehelyezése jogtiszta rendszerrel
 • JAWS szövegfelolvasó program feltelepítése, és üzembehelyezése
 • Braile nyomtató beüzemelése
 • Verlaufos (fekete-sárga) weboldal készítése
 • Vírusírtók telepítése és egyéb kártevő szoftverek elleni védelem kiépítése
 • Office csomag, és PDF olvasó programok telepítése
 • Szerverek telepítése, üzemeltetése, karbantartása
 • Távoli hálózati hozzáférés meghajtókhoz
 • Számítógép kitakarítása, portalanítása
 • Számítógépek, laptopok, táblagépek esetleges hiba felmérése
 • Hibás alkatrészek megjavítása, külsős ügyintézés
 • Internet (LAN) kábelszerelés
 • Routerek beüzemelése


Cikkek, érdekességek - látássérülteknek:

Frissült a Beszélő Linux 4.0 változata 

A Beszélő Linux 4.0 kiadás alapját képező Ubuntu Linux 14.04-es verziója számos hibajavításon ment át megjelenése óta. A frissítések jelentős része automatikusan, vagy a felhasználó által szabályozott módon letölthető volt az internetkapcsolattal rendelkezők számára. A világhálóra nem kapcsolódó, esetleg csak mobil internet hozzáféréssel rendelkezők nem, vagy csak nehézkesen férhettek hozzá a jelentős számú frissítőcsomaghoz. Ezen felhasználóink és minden új érdeklődő számára tettük elérhetővé az akadálymentes Beszélő Linux 4.01-es. Fontos különbség a 4.0 kiadás lemezképeihez képest, hogy az Ubuntu fejlesztői két lényeges összetevő frissítését nem tették automatikusan elérhetővé, hanem a tavaly áprilisban megjelent hosszú távú kiadás második javítócsomagjában adták közre.
- a Linux „motorját” jelentő kernel frissítése a 3.16-os verzióra
- a hardver és a grafikus szoftveres környezet együttműködését kezelő X kiszolgáló fejlettebb
Természetesen a frissített BeLin kiadás új lemezképei tartalmazzák az Ubuntu alaprendszerhez kiadott összes egyéb javítást is. A frissített BeLin 4.01-es kiadás ezeken a változtatásokon kívül számos egyéb újdonságot tartalmaz. A következő változtatásokhoz a BeLin 4.0 kiadást használók már automatikusan hozzájutottak a frissítések telepítésével: Továbbfejlesztett Információs Központ funkció, új információforrások. Az Információs Központ egy kiválasztott forrás esetén támogatja a különböző alkategóriák közötti választási lehetőséget, ha egy információforrással kapcsolatos funkció több kategóriát is támogat. Az alkategória kiválasztása egy különálló párbeszédpanel lehetséges a fő funkció kiválasztása után. Hasznos ez a lehetőség abban az esetben, ha egy hírportállal kapcsolatos funkció több alkategóriát is támogat. Jó példa erre pl. az SG Hírmagazinnal kapcsolatos funkció az Információs Központban. A funkció kiválasztása után ki lehet keresni a Legfrissebb hírek, Film, It/tech, Tudomány rovatokat. Az elérhető információforrások száma is bővült, egy sor új funkció került megvalósításra. Frissült a Liblouis összetevő a 2.6.2-es verzióra. A BeLin 4.01 kiadás a Liblouis összetevő legfrissebb, 2.6.2-es verzióját tartalmazza. A magyar irodalmi Braille táblához sok új Braille kivételt adtak hozzá, tovább javítva ezzel a Braille megjelenítés pontosságát. Új alapértelmezetten telepített alkalmazások. A BeLin 4.01-es kiadástól az alaptelepítés része lett a látássérült felhasználók körében is népszerű Audacity hangszerkesztő és az OCRFeeder karakterfelismerő alkalmazás. A frissített telepítőkészletek letölthetők alapítványunk honlapjának letöltés oldaláról, vagy A BeLin 4.01 kiadás 32 bites változatának letöltése A BeLin 4.01 kiadás 64 bites változatának letöltése.
További információkért kérjük, forduljanak bizalommal alapítványunk ügyfélszolgálati
munkatársához a +36 (1) 273-3188 és a +36 (70) 295-9288 telefonszámon vagy a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Alapítványunk reméli, hogy egyre több vak és gyengénlátó ember számára válik elérhetővé a számítógép-használat az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által fejlesztett, ingyenesen hozzáférhető, akadálymentes Beszélő Linux kiadás révén. Budapest, 2015. május 15. Informatika a látássérültekért” AlapítványKépernyőolvasó szoftverek (JAWS for Windows)

jaws-hqA képernyőolvasó szoftverek nélkül elképzelhetetlen a számítógép használata egy vak ember számára. Magyarországon a legelterjedtebb képernyőolvasó szoftver a JAWS for Windows. A JAWS a Job Acces With Speech (kb. beszéddel támogatott munka) szavak rövidítése. A program a számítógép hangszóróján keresztül felolvassa a leütött billentyűket, és a képernyőn látható üzeneteket. A program együttműködik a Windows rendszerrel, a használatához tehát nem szükséges speciális számítógép, sem más különleges eszköz. A segítségével a vak emberek is írhatnak leveleket, dokumentumokat, táblázatokat, használhatják az internetet. A felolvasás történhet szavanként, bekezdésenként, oldalanként vagy folyamatosan, megállás nélkül, és a beszédtempó is szabályozható. A JAWS for Windows a vak emberek számára a számítógépen történő munkavégzés nélkülőzhetetlen kelléke. A JAWS for Windows képernyőolvasó program a billentyűleütések és a képernyőn látható üzenetek felolvasásával lehetővé teszi a számítógép használatát  a látássérült emberek számára. A program kiemelten támogatja a Windows operációs rendszer, a Microsoft Office irodai programcsomag, az Internet Explorer böngésző, és sok más népszerű program használatát. (forrás: Informatika a látássérültekért).
Erről bővebb tájékoztatást nyújt: Jakab Szilárd (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

Képernyőnagyító szoftverek (MAGic, Zoomtext)

magic zoomtextA MAGic és a ZoomText képernyőnagyító programok felnagyítják mindazt, amit a számítógép képernyőjén látunk, ezzel lehetővé teszik a gyengénlátó embereknek, hogy a látásuk romlása ne korlátozza a számítógép használatát. Segítik az egér használatát, felnagyítják az ikonokat, a betűket, ablakokat. Meghatározható a felületek színe, nagyításának mértéke. A beszédtámogatással kiegészített változatok a képernyőn látható üzeneteket is felolvassák a JAWS for Windows programhoz hasonlóan, ezzel kímélhető a felhasználó látása. Mindkét program jobb használatához kapható egy speciális billentyűzet is, amelyen a szokásosnál nagyobb betűkkel olvashatók a feliratok, továbbá a funkcióbillentyűk segítségével könnyebben kihasználható a szoftverek egy-egy funkciója. A szoftverrel akár 2-36 szoros nagyítást is beállíthatunk, ötféle nagyítási szisztéma szerint (teljes képernyős-, félképernyős nagyítás, mozgatható és stabil, valamint dinamikus nagyítási terület, melyek mérete változtatható). Könnyedén válthat a nagyított és az eredeti kép között a jobb tájékozódás érdekében. Lehetőség van több képernyős használatra is, ilyenkor két képernyőn más és más tartalom jelenhet meg, változtatható a nagyítás mértéke és egyéb jellemzői az egyes monitorokon. A funkció használatához Windows Vista vagy újabb operációs rendszer szükséges. (forrás: Informatika a látássérültekért)
Erről bővebb tájékoztatást nyújt: Jakab Szilárd (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lejjebb olyan cikkeket, érdekességeket olvashatnak, amelyek segítségére lehetnek a látássérülteknek az informatikai eszközök kiválasztásában, illetve egyéb informatikai újdonságokról számolnak be.

Milyen telefont érdemes választani?
A Braille-világkonferencián jártunk