Friss hírek

Beszámoló a 100 éves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének centenáriumi évét megnyitó sajtótájékoztatójáról

2018 január 4-én a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete elnökségének tagjai, munkatársai, körzeti csoport vezetői vettek részt a 100 éve alapított Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége centenáriumi évét megnyitó sajtótájékoztatóján. Hárman Székesfehérvárról érkeztünk, ketten Győrből, a többiek pedig Budapesten csatlakoztak hozzánk. Az esemény a Braille-írás világnapján került megrendezésre a Szövetség székházának Hermina termében.

A közönség a program elején dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, Nyitrai Zsolt Miniszterelnöki megbízott és Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára köszöntő beszédét hallhatta. Ezt követően a centenáriumi év éves programtervét mutatta be Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője. Utána a hangoskönyvtár névadójának keretében Puskás Kata Szidónia és Helle Maximilian nyújtott tájékoztatást a Bodor Tibor Kulturális Egyesületről. A civil szervezet látássérültek részére készít hangoskönyveket önkéntesek segítségével és szervez különböző kulturális rendezvényeket számukra. A hangoskönyvtár névadója után a centenáriumi év színművész nagyköveteit, Szendi Szilviát és Peller Károlyt bemutató kisfilmet tekinthettünk meg, melyet követően Peller Károly köszöntötte a nagyközönséget és operettslágereket adott elő. A rendezvény végén dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, dr. Nagyné Berke Mónika, a projekt szakmai vezetője és Gulyás Zsuzsa, projektmenedzser mutatta be A Távszem projektet.

Az esemény háziasszonya Szegvári Katalin, Táncsics Mihály-díjas újságíró volt.
A centenáriumi év fővédnöke: Áder János, Magyarország köztársasági elnöke
A centenáriumi év főtámogatója: Vesper Kft., a Guide kesztyűk magyarországi képviselője.

A hazautazás előtt a Like Étteremben egy finom ebéd elfogyasztása közben beszéltük meg a rendezvény kapcsán kialakult véleményünket. Mindannyian úgy gondoltuk, hogy egy nagyon érdekes és színvonalas programon vehettünk részt. Célunk, hogy a centenáriumi év többi rendezvénye közül is minél többet látogathassunk meg együtt.


A beszámolót készítette: JakabSzilárd