Friss hírek

Hamarosan megszólal néhány gyalogátkelőhely jelzőlámpája Fehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR - A sípoló vagy beszélő lámpák nemcsak a vakoknak és gyengénlátóknak jelentenek nagy segítséget, de a figyelmetlenebb közlekedőknek is.


A zümmögő? jelzőlámpák helyett beszélő lámpákkal találkozhatunk majd a gyalogos átkelőhelyeknél még ez év ősztől. - A jelzőlámpa-korszerűsítések az elmúlt esztendőkben a vezérlőberendezések, kábelezések és jelzőfejek cseréjében merült ki, annak érdekében, hogy meglegyen az a hardveres és szoftveres háttér, amely kellőképpen ki tudja szolgálni az új beszélő hangjelzőket - válaszolta megkeresésünkre Fenyves Balázs, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. forgalomirányítási technikusa. A modern, beszélő lámpák cseréjére már szükség volt - a régi készülékek elavultak.

- A régi készülékek elavultak, több esetben - beázás miatt - zárlatot okoztak, amely miatt volt, hogy teljes csomópont vezérlése leállt. Cseréjük szükséges, ezért egy modernebb rendszerre állunk át - válaszolták megkeresésünkre a Székesfehérvári Közterület-felügyelet és Közlekedési Iroda illetékesei, hozzátéve: - A cél az, hogy az összes városi csomópontban, ahol erre igény van, telepítsünk ilyen, modernebb készüléket.

A modernség pedig többek között abban nyilvánul meg, hogy az új, hangjelzést adó lámpák ezentúl nem "berregő" hangot adnak majd, hanem megszólalnak. - Ebben az évben programszerűen indul a beszélő hangjelzők telepítésének első üteme - ez nagyjából 44 darab beszélő hangjelző telepítését jelenti - mondta Fenyves Balázs, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. forgalomirányítási technikusa.

A Palotai úton is több helyen lesznek "beszélő" lámpák

- Az előkészületek és a kivitelezés során is folyamatos a kapcsolattartás a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületével (LÁRKE), hiszen elsősorban a vakok és gyengénlátók mindennapi közlekedését segítik a beszélő készülékek, melyek előzőleg rögzített hangmintákat játszanak le.

Továbbá a készülék alkalmas egy távirányító segítségével a forgalomirányító berendezésben nyomógombos bejelentkezést produkálni, és csak ilyen esetben lejátszani a hangmintákat, ezzel maximálisan kiszolgálva a rászorulókat, és minimálisan zavarva a környezetben élőket - emelte ki.

A válaszból az is kiderült, hogy a városgondnokság üzemeltetésében lévő 31 darab jelzőlámpás csomópontból 15 darab csomópontnál található olyan gyalogos hangjelző, amely a vakokat és gyengénlátókat segíti a közlekedésben.

Ebben az évben az alábbi csomópontokban telepítenek beszélő hangjelzőket: Horvát I.-Prohászka O. utca csomópont, Széchenyi u.-Horvát I. u. csomópont, Széchenyi u. gyátk., Széchenyi u. - Balatoni út csomópont, Vörösmarty tér csomópont, Palotai út-autóbusz-pályaudvar be- és kihajtó, valamint a Palotai út-autóbusz-pályaudvar gyalogátkelőhelye.

A beszélő hangjelzők telepítésének második üteme várhatóan jövőre folytatódik.


A teljes cikk a hozzá tartozó fotóval együtt az alábbi linken tekinthető meg:
http://feol.hu/hirek/hamarosan-megszolal-nehany-gyalogatkelohely-jelzolampaja-fehervaron-1850939


Forrás: feol.hu
Megjelenés Dátuma: 2017. augusztus 14., 21:16
Szerző: Szanyi-Nagy Judit