Friss hírek

Beszélő mosógép

A napokban jelent meg egy meglepően egyszerű fejlesztés, mely vélhetően sok látássérült mindennapi életét könnyítheti majd meg. Ez a fejlesztés: a beszélő mosógép.

Alapjában véve nem csupán a mosógép megszólaltatásáról van szó, hanem már a szárítógépek és a mosogatógépek is hangosíthatóak a most bemutatott fejlesztésnek köszönhetően, valamint a jövőben más eszközökre is adaptálható a megoldás.

A fejlesztés szükségességének a felismerése egy Sam Duplessis nevű mérnökhöz kötődik, aki elgondolkodott azon, hogy miként lehetne az egyre fejlettebb eszközök minden funkcióját a látássérültek azon csoportjaihoz is eljuttatni, akik nem képesek az apróbb feliratokat elolvasni. Nehezményezte azt is, hogy a konyhai és fürdőszobai berendezések gombjai gyakran teljesen körbefordíthatóak, így használható látás nélkül semmit sem lehet tudni az egyes szabályozásra használt tárcsák tényleges helyzetéről.

Ezért megkérte a 14 éves Jack Duplessis nevű fiát, hogy készítsen egy olyan programot, mely a mosógépek, szárítógépek és a mosogatógépek digitális egységeit képes meghangosítani. A programozás iránt érdeklődő fiú ezt egyetlen hétvége alatt meg is valósította.

Az alapötlet az volt, hogy ne egy beszélő berendezést gyártsanak, mert ezzel egy valószínűleg drága gép megvásárlására kényszerítenék a látássérülteket, hanem az, hogy a már kapható berendezéseket lássák el valamilyen hangot kiadó, kiegészítő berendezéssel. A 14 éves Jack ezért az eszközök programozásában használt gépi kódot alakította át a szoftverrel úgy, hogy a mosógéphez csatolt modul beszédhangot adjon ki. Önmagában a megírt program nem túl nagy, mindössze 1000 sorból áll. Arra épül, hogy az éppen használt gomb helyzetéről egyébként is létezik egy-egy az adott állapotra létező digitális visszajelzés, melyet a szervizeléskor szoktak használni. A program ezekhez az egyedi digitális jelekhez egy-egy hangfájlt rendel hozzá, amit a modul hangszóróján hang formájában lejátszanak.