Friss hírek

Petíciós felhívás - EGDF

  A Vakvezetőkutyások Európai Szövetsége ügyvezetőjétől érkezett az MVGYOSZ-hoz egy felkérés, hogy minél többen támogassák aláírásukkal a Mark van Gelder, holland EP képviselő által benyújtott petíciót.

A petíció célja egy átfogó uniós törvény megalkotása, mely az Európai Unió minden tagországában kötelezően előírja, hogy a vakvezető- és segítőkutyával közlekedők, kutyájukkal együtt minden, a nyilvánosság számára rendelkezésre álló létesítményhez és szolgáltatáshoz, másokkal azonos alapon, szabadon hozzáférhessenek.

  Bár tapasztalataink szerint Magyarországon csak elvétve fordul elő ilyen probléma, kérésünk az, hogy - látásképességünk mértékétől vagy annak teljes hiányától függetlenül - minél többen támogassuk aláírásunkkal a petíciót, hogy Európa szerte elháruljanak a vakvezető- és segítőkutyával közlekedők előtt álló korlátozások.


Ollé Attila, nemzetközi referens


"Aláírásával támogassa az Európa Parlamentnek címzett, a vakvezető és segítőkutyákra vonatkozó, hatékonyabb szabályozás érdekében megfogalmazott petíciót!

Csak 5 percbe telik, hogy tehessünk a változásért!

Meglepetten és megdöbbenve tapasztaljuk, hogy az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban dolgozóknak elképzelésük sincs arról, hogy a segítőkutyával közlekedő, fogyatékossággal élő személyek milyen állandó nehézségekkel kénytelenek nap mint nap szembesülni.

Brüsszelben, ahol az uniós törvények és jogszabályok is készülnek, igen gyakori az, hogy a vakvezető kutyák nem utazhatnak gazdájukkal taxiban, és néha még a rendőr is sokkal inkább a sofőr pártján áll, mint a fogyatékossággal élőén! A szállodák a segítőkutyák után extra költséget próbálnak meg felszámítani, az éttermekben pedig nem szolgálják ki a vakvezető-kutyával érkezőket. És még ennél is sokkal rosszabb lehet a helyzet az olyan országokban, amelyekben hiányzik a kutyák elfogadásának kultúrája, vagy ahol különösen ritkán látni vakvezető kutyákat.

Úgy tűnik, az eurokraták azt hiszik, hogy azzal, hogy megtörtént a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló ENSZ Egyezmény ratifikációja, a probléma megoldódott.  Mi azonban tudjuk, hogy minden országban, nap mint nap megtörténik az, hogy a segítőkutyákat használók kellemetlenül, sőt megalázva érzik magukat amiatt, hogy az áruk és szolgáltatások igénybevételének lehetőségétől megfosztják őket olyanok, akik nem ismerik, vagy nem tartják be az Egyezményben foglaltakat.

A petíció aláírásával Ön is támogatja azt, hogy szükség van egy olyan, uniós törvényre, amely másokkal azonos alapon garantálja a segítőkutya-tulajdonosok számára a nyilvánosan hozzáférhető vagy rendelkezésre álló, a fizikai környezethez és létesítményekhez való hozzáférés jogát.

A petíció aláírásának nem alapfeltétele az EU-s állampolgárság. Bárki aláírhatja, mindössze a legördülő menüből ki kell választani az aláíró nemzetiségét. Megköszönjük, ha idejéből áldoz a petíció aláírására, és ezzel támogatására.

A petíció aláírásának menete:
1. Kattintson erre a linkre:
https://petiport.secure.europarl.europa.eu/petitions/en/registration/register#registerFrm%C2%A0
Töltse ki!
2. Az űrlap kitöltése után kap egy e-mailt, melyben fiókja létrejöttéről tájékoztatják. Lépjen be az oldalra (LOG IN)!
3. Kattintson a "SUPPORT A PETITION" (petíció támogatása) ablakra!
4. A keresőmezőben (Keyword) keressen rá a petíció számára: "1140/2015". A petíció tartalmának összefoglalója a képernyő alján olvasható (angol nyelven).
5. Először kattintson a "View" (megtekintés), majd a "Support" (támogatom) mezőre! Ezzel meg is történt a petíció támogatása az Ön részéről.

Ha Ön is aláírja a petíciót, és azt sikerül Európa szerte minél több látássérülthöz, vakvezetőkutya-képzőhöz és - tulajdonoshoz eljuttatni és támogatásukat/aláírásukat megszerezni, akkor a közös erőfeszítéseink révén akár a 15 ezret is meghaladhatja az aláírások száma!


  Köszönjük támogató segítségét és aláírását!
Judith Jones, Ügyvezető, European Guide Dog Federation"