Friss hírek

Magyarországon elsőként mobilapp a vakok és gyengénlátók színházi élményének fokozására


A Pesti Magyar Színház és a Sennheiser Audio Partner Kft. stratégiai partnerségi megállapodást kötött, amelynek keretében a színház Magyarországon elsőként vezet be olyan technikai rendszert, melynek segítségével vakok és gyengénlátók egészséges honfitársainkkal együtt élvezhetik a színházi előadásokat.

A Pesti Magyar Színház minden produkcióját - első fázisban a nagyszínpadra koncentrálva, később a stúdióelőadásokat is bevonva - audionarrációval látja el, ami azt teszi lehetővé, hogy a kihívással élő nézőink az eddiginél teljesebb képet alkothassanak a színházi előadásról. Az előadások audiovizuális narrációját Tóth Cecília végzi majd, aki akkreditált audio-narrátori képesítéssel rendelkezik és jelenleg az AKKU (Akadálymentes Kultúra) csoport munkatársaként dolgozik.

Az együttműködési megállapodás egyszerre tartalmazza a szolgáltatás bevezetését, monitoring rendszeren keresztül annak fejlesztését és az ehhez kapcsolódó tudományos kutatást.

A Pesti Magyar Színház örömmel tájékoztatja a sajtón keresztül a közönséget arról, hogyan működik mindez a valóságban: hogyan teszi fogyaszthatóbbá az előadást az audionarráció. Az audionarráció működéséhez wifire, okostelefonra, egy mobil app-ra, valamint az audionarrációs munkaállomás kiépítésére van szükség - ennek működéséről részletes információval szolgálunk. Interjúkészítés lehetőségét ajánljuk a színház képviseletében Zalán János direktorral, Tóth Cecília audio-narrátorral és Soltész Bözse színésznővel, Harisnyás Pippi előadásunk címszereplőjével, aki a premier után megtapasztalhatta, mennyi kérdése marad egy látássérült gyermeknek az előadással kapcsolatban; valamint a Sennheiser Audio Partner Kft. képviselőjével.

Ezen a linken a Sennheiser Mobile Connect működése látható: https://youtu.be/qvuqF1I9dZs

 
Vasvári Judit